Pealinn ja riigi üks rahvarohkemaid linnu – ja minu kodulinn

 Autor Alankrita Taneja, MBBS


2021. aasta aprilli alguses eemaldati mind meditsiiniliste intensiivraviosakondade valikulise rotatsiooni tõttu COVID-19 juhtumite arvu suurenemise tõttu Michiganis.


Ühel neist üleöökõnede päevadel märkasin Indias kodust vastamata telefonikõnesid. Sain oma perele sageli sõnumeid saata ja mulle teatati, et mu kallil vanaisal on tekkinud kõrge palavik ja köha.


Külmad külmavärinad jooksid üle selja, kui mõtlesin halvimale stsenaariumile. Ta oli peaaegu 90-aastane ja enam kui aasta pärast pandeemiat oli vaevalt kodust lahkunud.


Selle aasta alguses valitses Indias COVID-19 juhtumite osas pikk vaikus, mis pani epidemioloogid kahtlema, kas riik on kuidagi pääsenud pandeemia laastamistööst.

Read more

http://trishadehradun.in/
http://byrl.me/0bPTpzf
http://byrl.me/VZ1kcBA
http://byrl.me/ODBRQkU
http://byrl.me/F8akbEh
http://byrl.me/JeC7MOh

On olnud teooriaid selle kohta, et India inimestel on madalast vaktsineerimismäärast hoolimata võimalik varajane karja immuunsus. Selle tulemusena avanes riik, eriti New Delhi, pealinn ja riigi üks rahvarohkemaid linnu – ja minu kodulinn.


Minu vanaisa sai esimese annuse Covaxini, mis on India kohalik COVID-19 vaktsiin. Ta jätkas hiljuti oma pandeemiaeelseid hommikusi jalutuskäike pargis ja oli väga õnnelik, et sai lõpuks taas oma lemmiktegevust nautida.


Kahjuks hakkas ta seda otsust ka kõige rohkem kahetsema.


Järgmise paari päeva jooksul tema seisund halvenes. Mu vanemad ja onu hüppasid teda appi majapidamistöödes, meditsiinilistes testides ja ravimites, järgides kõiki ettevaatusabinõusid, sealhulgas kandes isikukaitsevahendeid.


Kui mu vanaisale tehti COVID-19 test, leiti, et see PCR oli negatiivne. Seejärel tehti talle New Delhis COVID-19 PCR kõrge valenegatiivse määra tõttu rindkerest kõrge eraldusvõimega CT-kuva.

Read more

http://byrl.me/fyl8uIn
http://byrl.me/t8Il85F
http://byrl.me/GYsIoZ0
http://byrl.me/sI4qN3h
http://byrl.me/pAhrCmY
http://byrl.me/iTMHC1z

CORADS-nimelise skoori põhjal leiti, et tal on väga suur kahtlus COVID-19 suhtes. Talle tehti ka vereanalüüsid, mis näitasid maksa- ja neerukahjustusi.


Otsustasime ta vedelike ja jälgimise jaoks vastu võtta. COVID-19 PCR-testi negatiivse tulemuse tõttu sai ta oma naabruses asuvas COVID-19-ga mitteseotud haiglas intensiivraviosakonna voodi. Statsionaarses ravis tehti talle aga uuesti testid ja seekord juhtus, et tulemus oli positiivne.


Googeldasin uudishimulikult COVID-19 juhtumite arvu Indias ja olin šokeeritud, nähes peaaegu täiuslikku vertikaalset sirget joont, mis tähistas India pandeemia teist lainet.


Olin šokeeritud, sest see ei sarnanenud sellega, mida olin terve aasta pandeemia ajal näinud. Ma olin ka šokeeritud, nähes, et paljud inimesed ei olnud selle pärast hirmul – ei arstid, kellega koos töötan, ei MedTwitter ega isegi meedia.


Pärast mu vanaisa positiivset testitulemust paluti tal leida voodi COVID-19 haiglas. Just siis hakkasin vaatama, kuidas New Delhi tervishoiusüsteem hakkab kokku varisema. Möödusid päevad ja me ei saanud talle haiglavoodit.

Read more

http://byrl.me/LoSxbXG
http://byrl.me/EDuZCE2
http://byrl.me/4MCge8r
http://byrl.me/uG8QLQX
http://byrl.me/QAHMZEF
http://byrl.me/lQm9mig

Arstid kirjutasid talle välja remdesiviiri ja rõhutasid, et see võib päästa ta elu. Kahjuks oli see New Delhis otsas. Mu nõbu, kes ei ole meditsiinitöötaja, sai mustalt turult pudeli 20 000 India ruupiat, mille lisas olid mõned suured grammatikavead, mis panid meid mõistma, et tegemist on võltsitud versiooniga.


Palusin oma perel pidevalt oma vanaisa mobiiltelefoni tuppa kaasa võtta, et ta sel kriitilisel ajal nii üksi ei jääks. Kahjuks ei tohtinud haigla personali sõnul tema asju kaasa võtta. Vahetult pärast vastuvõtmist ta intubeeriti ja pandi ventilaatorisse.


Mind häiris, et keegi ei võtnud isegi aega tema koodi staatuse kohta pärida. Lisaks, kuna ta oli COVID-positiivne patsient eetris ja kontakti ettevaatusabinõud mitte-COVID-haiglas, oli ta paratamatult isoleeritud ja personali poolt ignoreeritud.


Kui ta intubeeriti, vajus mu süda kokku. Mul oli kõhus kohutav tunne, et võib-olla ei saa ma enam kunagi temaga rääkida.


Mõne päeva jooksul peatus ta kardiopulmonaaltegevuses ja talle anti mõne minuti jooksul CPR, enne kui ta surnuks kuulutati.

Read more

http://byrl.me/l4eqViZ
http://byrl.me/ygS48Gp
http://byrl.me/25hw1GT
http://byrl.me/pZT8yi7
http://byrl.me/57SsmTL

Mäletan, et liitusin tema viimaste riitustega Zoomis tol hommikul vahetult enne hommikuringe. Tavaliselt ringleme kell 08:30, kuid sel konkreetsel päeval otsustas meie kohalviibimine kell 09:00 muudel põhjustel. Sel hetkel mõtlesin, kas see oli jumalik sekkumine.


Kui leinasime mu vanaisa surma, hakkas nii mu vanematel kui ka onul ja tädil, kes kõik olid COVID-19 vastu vaktsineeritud vähemalt esimese doosiga, kõrge palavik.


Sama ootamatult kui kulutulekahju, hakkasid peaaegu kõik, keda New Delhis tundsin, sõbrad ja perekond, nakatuma.


Kurv läks aina järsemaks. Kõik need on doksütsükliini, asitromütsiini, C-vitamiini, ivermektiini, Fabiflu jne kokteil. Steroidid anti kõigile patsientidele, hoolimata nende hapnikuga küllastumisest, haiguse tõsidusest või kaasuvatest haigustest.


Brake desivir ja taastusplasma ei olnud kergesti kättesaadavad, kuid neid peeti maagilisteks elupäästvateks ravimeetoditeks, mis viis nende jaoks suure musta turu väljakujunemiseni.

Comments